انواع سهام و حقوق مربوط به هر کدام
در این محتوا انواع سهام را نام می بریم و برای هر مورد توضیحات مختصری ارائه می دهیم. لازم به ذکر است برای دریافت برنامه مدیریت امور سهام خود می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید. در ادامه همراه ما باشید.
انواع سهام
سهم ها و اوراق مشارکت دارای طبقه بندی ها و اسامی مختلفی هستند که هر کدام شامل زیر مجموعه و حقوق خاصی می شوند:
سهام عادی
اکثر شرکت های سهامی خاص فقط یک نوع سهام دارند که به آن سهام عادی می گویند. سهام عادی نشان دهنده حق رای اولیه شرکت است و نشان دهنده مالکیت سهام یک شرکت است. سهام عادی معمولاً دارای یک رای به ازای هر سهم است و هر سهم حق برابری برای سود سهام دارد. این سهام همچنین حق تقسیم دارایی های شرکت را در صورت انحلال یا فروش می دهد. حقوق مربوط به سهام عادی عموماً در اساسنامه شرکت و/یا در توافقنامه سهامداران تعریف شده است.
سهام معوق
اوراق مشارکت معوق دارای حقوق کمتری نسبت به سهام عادی است و می تواند شامل موارد زیر باشد:
سهامی که سود سهام آنها فقط پس از پرداخت سایر طبقات سهام پرداخت می شود.
اوراق مشارکتی که سود سهام آنها فقط پس از تاریخ یا رویداد معینی پرداخت می شود.
سهامی که تا تاریخ معینی قابل معامله نیستند. معمولاً چنین سهامی برای کارمندان صادر می شود تا منافع بلندمدت آنها در شرکت ایجاد شود و وفاداری آنها افزایش یابد.
اوراق مشارکتی که در صورت ورشکستگی، تا زمانی که سایر سهامداران پرداخت نشوند، هیچ حقی برای دارندگان خود قائل نیستند.
بیشتر بخوانید: مدیریت امور سهام؛ نرم افزاری بر بستر رایانش ابری
انواع سهام: سهام بدون رای
از انواع سهام، اوراق مشارکت بدون حق رای است که حق رای در شرکت به دارنده نمی دهد. این بدان معناست که دارنده آن مستحق بخشی از سرمایه شرکت است، اما نمی تواند در مجامع عمومی شرکت کند.
سهام بدون رای بیشتر برای کارکنان یا اعضای خانواده سهامداران اصلی صادر می شود. این دسته از سهام به سهامداران اصلی اجازه می دهد تا کنترل شرکت را حفظ کنند و در عین حال تعداد سهامداران را چند برابر کنند.
سهام قابل بازخرید
اوراق مشارکت قابل بازخرید سهامی هستند که می توانند در آینده توسط شرکت بازخرید شوند. تاریخ بازخرید می تواند از قبل تعیین شود (مثلاً ۳ سال از تاریخ انتشار سهام) یا به تشخیص شرکت تصمیم گیری شود. قیمت بازخرید معمولاً با قیمت انتشار یکسان است، اما نه لزوما.
سهامی که به کارمندان داده می شود اغلب قابل بازخرید است تا در صورت خروج کارمند، شرکت بتواند سهام خود را پس بگیرد. با این حال، توانایی بازخرید سهام محدود است و منوط به الزامات قانونی خاصی است. به عنوان مثال، شرکت فقط می تواند سهام را از طریق سود انباشته یا عواید حاصل از انتشار جدید سهام بازخرید کند.
سهام ترجیحی
اوراق مشارکت ممتاز به دارنده خود حق ترجیحی نسبت به مقدار ثابتی از سود سهام می دهد. به این معنی که آنها سود سهام را جلوتر از سهامداران عادی دریافت خواهند کرد. سهامداران ممتاز نیز در صورت ورشکستگی دارایی های شرکت دارای اولویت بالاتری هستند.
از آنجایی که این دسته از سهام دارای مزایا و ضمانت های زیادی هستند، بیشتر برای سرمایه گذاران صادر می شود. به عنوان مثال، سرمایه گذاران خطرپذیر که در استارتاپ ها سرمایه گذاری می کنند. با این حال، سهامداران ممتاز از حقوق مالکیت مشابه سهامداران عادی در شرکت برخوردار نیستند. آنها اغلب حق رای ندارند و گاهی اوقات قابل بازخرید هستند. سهام ترجیحی قابل بازخرید یک روش متداول برای تأمین مالی یک تجارت است. آنها به شرکت اجازه می دهند در آینده سهام خود را مجدداً خریداری کند. (مثلاً اگر نرخ بهره کاهش یابد و شرکت بخواهد سهام جدیدی با نرخ سود کمتر منتشر کند) در حالی که به سرمایه گذاران این امکان را می دهد که پول خود را با قیمت از پیش توافق شده پس بگیرند.
بیشتر بخوانید: چرا باید امور سهام را مدیریت کنیم؟
انواع سهام: سهام مدیریت
از انواع سهام، اوراق مشارکت مدیریت است که به دارندگان خود حق رای اضافی در مجامع عمومی شرکت می دهد (مثلاً دو رای برای یک سهم). چنین سهامی اغلب برای اینکه مدیران شرکت بتوانند کنترل شرکت را در صورت انتشار سهام برای سرمایه گذاران خارجی حفظ کنند، استفاده می شود.
سهام الفبا
اوراق مشارکت الفبا زیرشاخه ای از سهام عادی است که به شرکت اجازه می دهد تا حقوق مربوط به سهامداران را تغییر دهد. اگرچه می توان به هر دسته از سهام یک نام توصیفی داد. (به عنوان مثال سهام بدون حق رای، سهام ترجیحی یا سهام قابل بازخرید). معمولاً بسته به تعداد، طبقات سهام را با حروف الفبا (A، B، C، D و غیره) برچسب گذاری می کنند. از زیر گروههایی که یک شرکت میخواهد ایجاد کند، هر طبقه دارای حق رای متفاوت، حقوق سود سهام و حقوق سرمایه است.
بنابراین، سهام آلفابت، شرکتها را قادر میسازد تا برخی از حقوق سهامداران را تقویت یا محدود کنند. به عنوان مثال، «سهم A» می تواند نرخ سود بیشتری نسبت به «سهم B» داشته باشد. به طوری که برای همان تعداد سهام، صاحبان سهام A بیشتر از صاحبان سهام B دریافت می کنند.
بیشتر بخوانید: امور سهام و استراتژی سرمایه گذاری با ارزش
چرا انواع کلاس سهام با هم تفاوت دارند؟
طبقات مختلف سهام حقوق متفاوتی را به سهامداران اعطا می کنند. بنابراین، داشتن انواع مختلف سهم نه تنها قدرت های متفاوتی را اعطا می کند، بلکه به تمایز آسان بین این قدرت های مختلف کمک می کند. شرکتها معمولاً میخواهند کلاسهای سهام متفاوتی داشته باشند تا اهداف زیر را دنیال کنند:
جذب سرمایه گذاران
درآمد سود سهام را به یک جهت خاص سوق دهند
حذف یا افزایش قدرت رای برخی از سهامداران
برانگیختن کارکنان برای ماندن در شرکت (مثلاً از طریق طرح های سهم کارکنان)
متداولترین حقوق
برخی از متداول ترین شرکت های حقوقی ممکن است بخواهند بین آنها تمایز قائل شوند که شامل حقوق زیر است:
شرکت در مجامع عمومی
رای دادن به قطعنامه های شرکت
دریافت سود سهام
مشارکت در توزیع سرمایه در انحلال شرکت
بیشتر بخوانید: نرم افزار اسناد ، برنامه مودیان ، برنامه حضور و غیاب
روابط عمومی شرکت پارس سیستم آشنا
نرم افزار مدیریت امور سهام برای مدیریت سبد سرمایه گذاری سهام شما طراحی شده است. با کلیک بر روی هر یک از کلمات زیر به صفحه اصلی نرم افزار امور سهام دسترسی خواهید داشت.
نرم افزار امور سهام و سهامداران
نرم افزار مدیریت سبد سرمایه گذاری
برنامه مدیریت سبد سرمایه گذاری